Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vývoz ruského plynu poklesl

4. 2. 2015
Z Moskvy pro agenturu Reuters Václav Prokůpek: Vývoz ruského plynu do Evropy a Turecka loni klesl
 
Moskva - Vývoz ruského zemního plynu do Evropy a do Turecka loni klesl na 147,2 miliardy metrů krychlových. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný představitel monopolního ruského vývozce plynu Gazprom. Oproti roku 2013, kdy se do obou oblastí vyvezlo 161,5 miliardy kubíků ruského plynu, by to představovalo snížení zhruba o devět procent.

Rusko zajišťuje přibližně třetinu spotřeby plynu v Evropské unii. Poptávka po plynu v Evropě v nedávné době klesala - k začátku loňského prosince se podle dřívějších dat Reuters meziročně snížila asi o sedm procent. Gazprom disponuje největšími zásobami plynu na světě. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Představitel koncernu další podrobnosti nesdělil, napsal dnes Reuters. Dodal ale, že celková produkce zemního plynu v Gazpromu loni podle předběžných dat klesla na 443,9 miliardy metrů krychlových z 487,4 miliardy metrů krychlových v předešlém roce.Zhruba polovina ruského plynu určeného pro Evropu proudí přes Ukrajinu, se kterou Moskva loni na podzim předběžně vyřešila spor o plynové dodávky. Gazprom podle středečních zpráv nyní chce, aby ruský plyn pro evropské odběratele Ukrajinu zcela obcházel a putoval přes Turecko. To by se po vybudování příslušného plynovodu mohlo stát významným střediskem pro přepravu ruského plynu.

Více zde: http://www.vaclavprokupek-news.cz/reference/