Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdy už bude zakázána KSČM

27. 11. 2014

Dnes se podíváme na kauzu, která vhodně doplňuje 25.výročí listopadu. Není to tak dlouho, co si jako obvykle pustila na špacír ten otvor, kde normální lidi mají ústa.

Zpochybnila vraždu Horákové. A našli se dva hrdinové co na ni podali trestní oznámení. Státní zástupce si nechal udělat posudek. Posudek však zní ve prospěch Semelové. A tak to vypadá, že poslankyně Semelová za zpochybňování zločinů totalitního komunistického režimu obviněná zřejmě nebude. „Dost pochybuju o tom, že to byla vynucená přiznání.“ To je jen jeden z výroků, které před devíti měsíci zazněly z úst Semelové v pořadu Hyde Park.  Zda je Semelovou pro tento skutek vůbec možné stíhat posuzovali politologové ze Západočeské univerzity v Plzni.

Nyní má státní zástupce Jan Petrásek jejich posudek o více než 50 stranách konečně v rukou. A poslankyně Semelová se jeho závěrů podle všeho obávat nemusí.Posudek zkoumal, zda nyní existuje uskupení, které by navazovalo na jednoznačně zločinecké komunistické hnutí. To byla hlavní otázka,“ uvedl Petrásek v rozhovoru pro Lidovky.cz. Aby totiž Semelová mohla být obviněna z propagace hnutí potlačujícího práva a svobody, musel by takový subjekt v Česku existovat. A posudek konstatuje, že zde není hnutí, které by směřovalo k potlačení práv a svobod občana na levé straně politického spektra. Pokud tak někdo mluví, jsou to jen jednotlivci, jejichž vyjádření nejsou součástí programu či stanov hnutí, jehož jsou členy, pravili odborníci.(Přijde mi zajímavé, že jsou z Plzně, která odborníky chrlila v řádu měsíců.) Logiku uvažování připodobnil státní zástupce Jan Petrásek - v nadsázce - k situaci, kdy by někdo veřejně vychvaloval upalování čarodějnic. „To nyní můžete nepochybně beztrestně, protože v současné době není žádné hnutí typu španělské inkvizice, které by to dělalo nebo o tom mluvilo nebo to mělo v plánu,“ vysvětlil Petrásek. 

Jedno z trestních oznámení na Semelovou podal Dušan Makovský ze sdružení ProtiAlt. Podle něj se poslankyně dopustila také trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, a to právě výrokem, v němž zpochybnila, že přiznání Horákové k protistátní činnosti bylo vynucené. Zmíněný výrok však ke stíhání stačit nebude. „Tato skutková podstata nehrála hlavní roli, protože ta by se týkala jen jednoho výroku.

Kdežto předmětem trestního řízení byl celý Hyde Park, kde zaznělo výroků více,“ zdůvodnil státní zástupce. Marta Semelová byla kvůli prošetřování případu u výslechu. Policistům řekla, že si za svými výroky v pořadu Hyde Park stojí. Na podrobné otázky však odmítla odpovídat. Vůči jejím výrokům se ale ohradili mnozí její spolustraníci. „Toto je zcela osobní postoj paní Semelové a co se mne týče, nesouhlasím s ním,“ uvedl například Jiří Dolejš. A já říkám, že jsme tak nějak symbolicky, v návaznosti na plíživé roztahování se z bažin vylézajících starých struktur, oslavili 25.výročí sametového převratu. Díky pane Havle, že jsme nebyli jako oni. Teď jen počkejme až to tu vezmou zase do ruky. Oni to heslo určitě upraví na jsme jako jsme byli. No a teď už jen pár výroků soudržky Semelové.


O STB: "Spolupracovník STB pro mě není známka, že by to byl někdo neslušný."
O bezpečnostních složkách: "Každá země má bezpečnostní složky. Pokud byli lidé, kteří chránili ekonomiku této země, tak si myslím, že byli v plném právu."
O vnímání minulosti: "Každou událost je třeba vnímat tehdejším pohledem, tehdejší situací. Je třeba zohlednit historickou souvislost."