Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunální volby v Praze: Praha 4 se s magistrátem hádá o školku

Radní Prahy 4 chtějí do konce února vystěhovat zrakově postižené a autistické děti z mateřské školy. Magistrát nesouhlasí, a dokonce se proti tomu chce bránit i u soudu.
Příčinou sporu mezi malou a velkou radnicí je budova speciální školky v Horáčkově ulici. Nyní ji má v péči Praha 4, která v ní chce ještě letos otevřít vlastní školku pro asi stovku zdravých dětí. Magistrát nesouhlasí především proto, že i podle odborníků je nevhodné stěhovat postižené děti do nového prostředí.

“Speciálně pro děti se zbytky zraku i autistické je velmi důležité místo, na které jsou zvyklé. Mým cílem proto je, aby v této školce zůstaly,” argumentuje radní magistrátu Ludmila Štvánová. To, že děti s postižením zraku nutně potřebují prostory, kde se dobře orientují, je logické. Pohybují se často podle sluchu, využívají čich a hmat, pokud se tyto okolnosti změní, mohou být zmatené.

Problém se velmi úzce dotýká také žáků s autismem. “Chaotickým vnitřním zkušenostem dítěte s autismem je třeba vytvořit přehledné a předvídatelné okolí,” napsala ve své diplomové práci Dagmar Vilášková. Lidé a autismem se obtížně přizpůsobují okolí, život je pro ně už tak často chaotický. Novinky proto velmi obtížně snášejí.

Úřady se přou a dohadují už asi dva roky a nyní se politici Prahy 4 i magistrátu dostali do časové tísně. Městskou část svazuje slib voličům, že v září otevřou školku. Kdyby museli teď narychlo měnit plány a hledat jiné prostory, nemusela by to radnice do podzimních komunálních voleb stihnout. Magistrát nechce ustoupit kvůli dětem a také by nestihl najít a připravit do února nové místo.

Praha 4: Zdravotně postižené děti nevyhodíme

První datum stěhování speciální školky dokonce vypršelo již na konci prosince, kdy končila smlouva mezi městskou částí a magistrátem o výpůjčce budovy v Horáčkově ulici. Radní Prahy 4 před několika dny tuto smlouvu prodloužili do konce února.

“Teď jsme ale v kleštích a čekáme, co dál, protože pochopitelně zdravotně postižené děti nevyhodíme na ulici. Necháváme je tam, ale také potřebujeme součinnost magistrátu,” zdůraznila místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková.

Budovy se však vzdávat příliš nechce, protože zvláště na Pankráci potřebují místa v běžných školkách a plán na výstavbu čtyř nových tříd v domě v Horáčkově již má radnice částečně přichystaný.

“Magistrát měl do konce prosince zajistit vlastní místo, kam svou školku přesune,” poukazuje Staňková. Chce proto ještě v lednu s magistrátem jednat. Pokud by stavěli školku v Horáčkově, pak by se děti musely stěhovat v dubnu, nejpozději v půlce května, aby stavebníci rekonstrukci dokončili do září.

Magistrát Praze 4 nabízel jiný komplex v nedaleké Znojemské ulici.

“Jsou to krásné prostory, vhodné pro školku. Mají ale vadu – dva objekty ze tří jsou s azbestem a museli bychom je zbourat. Přestavba by pak vyšla asi na padesát milionů. My na to máme v rozpočtu jen 24 milionů,” dodala místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková.

Budoucí jednání mezi Prahou 4 a magistrátem se tak bude točit kolem peněz a toho, kolik by hlavní město bylo ochotné městské části přispět.

Hrozí soud o majetek

Mezitím chce radní Štvánová zahájit takzvané odsvěření objektu speciální školky. To je proces, který ji vyjme z péče městské části a vrátí magistrátu.

“Mateřská škola v Horáčkově je v majetku hlavního města a je svěřena do péče Praze 4. Ale dopadlo to mizerně, městská část nesouhlasí. Mohli bychom se s nimi o majetek soudit,” naznačila Štvánová. Důležitý je totiž podle ní především zájem postižených dětí, kterých je nyní ve školce asi padesát. “Pokud se magistrát rozhodne objekt odsvěřit, tak to budeme považovat za podpásovku,” odpovídá na hrozbu Staňková. Rozhodně by prý nikdy v radě nehlasovala pro nucené stěhování postižených dětí, ale na druhou stranu očekává vstřícný krok ze strany magistrátu.

Nucené stěhování by nepodpořili ani opoziční zastupitelé. Za Stranu zelených v Praze 4 to řekla třeba zastupitelka Alžběta Rejchrtová. “Je to zodpovědnost magistrátu, pokud by nám na rekonstrukci přispěl, nemusely by se děti stěhovat,” uvedla zastupitelka.

Nestihnou splnit volební slib

Každý týden prodlení nyní snižuje naději, že se místostarostce podaří slib nové školky voličům splnit. Například rekonstrukci v náhradním komplexu ve Znojemské ulici by již stavebníci horko těžko do září stíhali. Výstavba úplně nové školy by byla drahá a i možnosti přístaveb u stávajících školek jsou omezené.“Takto bychom mohli otevřít jen jednu, možná dvě nové třídy,” vysvětluje Staňková. Do dvou tříd se vejde asi padesát dětí. Do Horáčkovy ulice by jich chodil dvojnásobek.

                                                                                                     Kateřina Frouzová