Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levicoví voliči odcházejí od KSČM

7. 12. 2016

KSČM vůbec poprvé přetáhlo významnou část voličů hnutí ANO a komunisté ztratili socialistické voliče. Jestli se jedná o trvalý stav, nebo byly krajské volby ojedinělou záležitostí, si pak politolog Jan Charvát odhadovat netroufá. „Uvidíme po parlamentních volbách, ale je možné, že se KSČM řadě jejích voličů po 27 letech v opozici už prostě přejedla.“

 

Osmnáctý ročník Mezinárodního setkání komunistických a dělnických stran (MSKDS), kde promluvil i Vojtěch Filip, se konal od 28. do 29. října ve vietnamském hlavním městě Hanoj. Letošní konference se uskutečnila pod heslem „Kapitalistická krize a imperialistická ofenzíva - Strategie a taktika komunistických a dělnických stran v boji za mír, dělnická a národní práva, za socialismus“.

 

Vietnamská komunistická strana hostila MSKDS vůbec poprvé v historii. Více než stovka účastníků se během dvoudenního setkání shodla na tom, že je třeba posílit spolupráci mezi komunistickými a dělnickými stranami, a to především v přípravách oslav 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. A i tam se ukázalo, že Vojtěch Filip zůstává se svou KSČM jako kůl v plotě a mladí levicoví voliči míří jinam, třeba k Babišovi či do SDS nebo KSČ.

 

                                       Václav Prokůpek