Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecká krize

31. 1. 2015
Po vítězství krajní levice se propadají řecké akcie
 
Řecké akcie po volebním vítězství levice prudce klesly

Řecké akciové trhy v úvodu dnešního obchodování prudce klesly. Investoři reagují na nedělní volební vítězství levicové strany SYRIZA, která chce omezit úsporná opatření v zadluženém Řecku. Řecký akciový index ATG dnes ráno ztratil přes pět procent. Dolů zamířily i západoevropské akcie, jejich ztráty jsou ale mírnější.

SYRIZA je proti dalším úsporným opatřením a proti utahování opasků v Řecku, které v roce 2010 stálo na pokraji bankrotu a od té doby spoléhá na finanční prostředky mezinárodních věřitelů. Předseda SYRIZA Alexis Tsipras nedávno oznámil, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky splácení řeckého dluhu.

Aténskou burzu v úvodu táhly dolů především tituly bank. Například akcie banky Piraeus ztratily přes 14 procent.

Výsledek řeckých voleb se podepisuje i na západoevropských akciových trzích, kde sílí obavy, že by mohl vést k nové nestabilitě v Evropě. Panevropský index FTSEurofirst 300 se na začátku obchodování snížil o 0,30 procenta.

V uplynulých dnech přitom evropské akcie těžily z bezprecedentního uvolnění měnové politiky v eurozóně: za celý uplynulý týden stouply o více než pět procent a zažily nejvýraznější týdenní nárůst od konce roku 2011.

Více zde: http://www.vaclavprokupek-news.cz/senatni-info/