Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznikl nový senátorký klub

14. 12. 2016

V Senátu vznikl dva měsíce po volbách šestý klub. Založili jej zástupci Strany práv občanů (SPO) a komunistů z KSČM za pomoci někdejšího ministra průmyslu Jiřího Ciencaly. Frakce s názvem Klub nezávislých senátorů má nejnižší možný počet pěti členů, dva další by mohla do konce roku ještě „nakoupit“, řekl mimo jiné novinářům předseda této nové senátorské frakce a šéf SPO Jan Veleba.

Senátorský Klub nezávislých senátorů chce být podle něj neutrální platformou. O postoji k zákonům se chce rozhodovat podle jejich kvality a přínosu pro stát a občany. „Nebudeme si hrát na stranickou a jinou svázanost,“ uvedl Veleba. Frakce podle jejího místopředsedy Jaroslava Doubravy (jediný zvolený za Severočechy.cz) získá stejné zázemí, jakému se těší ostatní kluby, včetně měsíčního příspěvku na činnost. Podobnou frakci vedli Veleba s Doubravou v minulém funkčním období horní komory českého parlamentu, ve volbách ale o dva členy přišli. Staronovými členy frakce jsou František Čuba (SPO) a Václav Homolka (jediný senátor za KSČM). Bývalý generální ředitel Třineckých železáren a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Ciencala byl ministrem ve vládě Jiřího Rusnoka v letech 2013 a 2014. Tento kabinet jmenoval prezident Miloš Zeman, k němuž se SPO (dříve SPOZ) hlásí. Do Senátu byl Ciencala zvolen za hnutí Občané spolu - nezávislí.

V Senátu nyní zůstalo šest senátorů bez klubové příslušnosti, a to Eliška Wagnerová, Václav Láska a Petr Orel za Stranu zelených. Patří k nim rovněž místopředseda Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos a Libor Michálek (oba zvolení za SZ, Piráty a KDU-ČSL) a Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Veleba odmítl říci, kteří z nich by mohli posílit jeho frakci. V kuloárech se spekuluje o tom, že by to mohli být Valenta s Michálkem.

Václav Prokůpek