Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo bude pískat MS v hokeji

31. 1. 2015
Šanci mají i sudí z ČR
 
Dostat se na domácí mistrovství světa, to je velká meta všech hokejistů. Ale i rozhodčích. Nejbližší šampionát se na jaře 2015 uskuteční v Praze a Ostravě, šanci na osobní účast má sedmička českých arbitrů. Vyplývá to ze širšího seznamu mužů v pruhovaném, který pro hlavní akci letošní sezony zveřejnila Mezinárodní hokejová federace.

Na tzv. long listu, neboli v širší soupisce je 32 hlavních a 26 čárových rozhodčích. České arbitry mezi hlavními zastupují Martin Fraňo, Pavel Hodek, Antonín Jeřábek, Vladimír Šindler, z čárových se do nominace prosadili Vít Lederer, Miroslav Lhotský a Rudolf Tošenovjan.

Někteří z nich si v Praze a Ostravě bezpochyby zapískají, poměrně široký počet našinců v prvním výběru naznačuje, že by Česká republika mohla mít v tomto směru silné zastoupení. "Konečná nominace bude provedena v únoru příštího roku," konstatuje Pavel Halas, člen Komise rozhodčích IIHF.

První seznam se rodil na základě výkonnosti rozhodčích při minulých mezinárodních akcích, ale také v domácích soutěžích. "Byla vybrána tato skupina rozhodčích, která splňuje kritéria pro pískání na nejvyšší úrovni. Členové komise nyní každého z nominovaných sledují, výsledky se budou vyhodnocovat a promítnou se poté do konečné nominace," popisuje Halas.

Širší kádr pořádně zeštíhlí. "Pro mistrovství světa 2015 se počítá se šestnácti hlavními rozhodčími a se stejným počtem čárových," přibližuje člen české komise rozhodčích, jenž má mimo jiné na starost Tipsport extraligu. Z našich reprezentantů, kteří jsou v širším seznamu, píská letos Antonín Jeřábek ruskou Kontinentální ligu, ostatní arbitři řídí duely domácích nejvyšší soutěží, Ligu mistrů i klání národních týmů.

Nejvíc zkušeností má ostřílený bard Vladimír Šindler, jenž mj. pískal už finále šampionátu v roce 2003, kdy v Helsinkách o zlato hráli Kanaďané se Švédy. Stejné pocty se v pozdějších letech dostalo Antonínu Jeřábkovi. Vedle sedmičky českých zástupců najdeme v listině tradiční jména včetně Švéda Marcuse Vinnerborga - prvního evropského rozhodčího, jenž řídil duely zámořské NHL.

Širší nominace rozhodčích pro mistrovství světa 2015:

Hlavní:

Martin Fraňo, Pavel Hodek, Antonín Jeřábek, Vladimír Šindler (všichni Česká republika), Alexej Anisimov, Vjačeslav Bulanov, Roman Gofman, Konstantin Olenin (všichni Rusko), Vladimír Baluška, Daniel Konc, Jozef Kubuš (všichni Slovensko), Tobias Björk, Mikael Nord, Soeren Persson, Mikael Sjökvist, Marcus Vinnerborg (všichni Švédsko), Mikko Kaukokari, Jari Levonen, Aleksi Rantala, Jyri Rönn (všichni Finsko), Keith Kaval, Timothy Mayer, Steve Patafie (všichni USA), Steve Papp, Jean-Philippe Sylvain (oba Kanada), Daniel Kurmann, Daniel Stricker (oba Švýcarsko), Lars Brügemann, Daniel Piechaczek (oba Německo), Eduards Odinš (Lotyšsko), Maxim Sidorenko (Bělorusko), Peter Gebei (Maďarsko).

Čároví:

Vít Lederer, Miroslav Lhotský, Rudolf Tošenovjan (všichni Česká republika), Chris Carlson, Bevan Mills, Jesse Wilmot (všichni Kanada), Paul Carnathan, Fraser McIntyre (oba USA), Jimmy Dahmen, Johannes Käck, Henrik Pihlblad (všichni Švédsko), Jani Pesonen, Masi Puolakka, Sakari Suominen (všichni Finsko), Eduard Mětalnikov, Stanislav Raming (oba Rusko), Nicolas Fluri, Roman Kaderli (oba Švýcarsko), Nikolaj Ponomarjow, Andre Schrader (oba Německo), Peter Šefčík (Slovensko), Ivan Dědula (Bělorusko), Pierre Dehaen (Francie), Jon Kilian (Norsko), Joep Leermakers (Nizozemsko), Anton Semjonov (Estonsko).