Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS v hokeji: Jaké cíle má Švédsko

31. 1. 2015
Švédsko má vsoké cíle
 
Téměř na jedničku zvládli první Euro Hockey Tour sezony, hokejisté Švédska ztratili na listopadovém turnaji Karjala jen dva body a potvrdili, že mají nadále vysokou kvalitu. Tým Tre Kronor poslední dobou dost krvácel, za Atlantikem působí víc než stovka elitních hokejistů, nicméně trenér Per Marts dokáže pokaždé sestavit velmi silný tým. Kouč mistrů světa 2013 a stříbrných medailistů z letošní olympiády v Soči nerad mění plány, věří svým vyvoleným.

Lze očekávat, že to bude platit i na dalších akcích před světovým šampionátem v Praze. Zatímco například český národní tým představil nedávno v Helsinkách řadu nováčků, Švédové obměnili sestavu minimálně. Prostor dostali mnozí z těch, co pravidelně startovali na mezinárodních utkáních. Jména jako Fransson, Rahimi, Ömark, Karlsson jsou dostatečně známa.

Seveřané sice mají poměrně široký okruh uchazečů, ovšem Marts raději moc neexperimentuje. Nové tváře pošle do mezistátní vřavy většinou během utkání jarního projektu Euro Hockey Challenge, v listopadu, prosinci či únoru testuje minimálně. Ačkoli by se ostřílený bard mohl opájet vzpomínkami na nedávné povedené akce a stavět mužstvo pod dojmem dřívějších úspěchů, Marts dobře ví, že doplňování základního kádru reprezentace je proces nekonečný. A nutný. Když bojovníci Tre Kronor ztratili některé z těch, jež si kluby NHL vyhlédly ve švédské SHL či jinde po Evropě, Marts pro změnu pozval hráče, kteří mířili opačným směrem.

Na turnaji Karjala kupříkladu startovali brankář Anders Nilsson, obránce Alexander Urbom nebo útočníci Tom Wandell s Andrem Peterssonem. Všichni se vrátili po misi v NHL a jsou k dispozici - stejně jako někteří další kvalitní hokejisté. Během sezony se okruh uchazečů o nejcennější dres moc měnit nebude, před šampionátem ale proběhne výraznější zemětřesení. "V Severní Americe hraje 140 hráčů, v Rusku jich je nějakých 26, ve Švýcarsku 15. To je dost velký počet. Naší snahou je, abychom na mistrovství světa vždycky měli ty nejlepší," říká Marts.

Minule v běloruském Minsku to neplatilo. Sportovní šéf švédského svazu Tommy Boustedt si veřejně postěžoval, že hvězdy NHL se až na výjimky omluvily. Například ze stříbrného olympijského týmu dorazili jen Gustav Nyquist a Jimmie Ericsson, jenž hrál navíc za domácí mistrovskou Skellefteu. "Pokud máme dělat výsledky, potřebujeme kvalitu. V Minsku jsme nasadili mladý tým - a vybojoval medaili. Byla to dobrá zkušenost, pro mě jako trenéra i pro hráče," pokračuje kouč, jenž měl pozici pořádně nahnutou po domácích výbuchu na jaře 2012.

Švédové se Zetterbergem, Alfredssonem, Kronwallem, Hörnqvistem a dalšími esy tehdy nezvládli čtvrtfinále s Českou republikou, předčasné loučení s turnajem bylo hodně trpké. Marts ovšem kritiku ustál a za dvanáct měsíců slavil zlato - hokejisté Tre Kronor dokázali domácí šampionát vyhrát poprvé od roku 1986, kdy se v Moskvě radovala sovětská sborná. Teď je v plném proudu sezona, jejímž vrcholem pro změnu bude klání v Praze a Ostravě. "Turnaj v České republice bude krásný, pro nás Švédy určitě zajímavý. Místní lidé mají podobnou mentalitu, já osobně mám Prahu moc rád. Líbí se mi památky, Vltava - město mi trošku připomíná Stockholm," srovnává.

Na mistrovství světa prý začal myslet už koncem ledna. Marts v září přijel do české metropole, aby se osobně podíval, jaké bude mít jeho tým zázemí. "Chtěl jsem vidět hotel, podmínky v hale. I to, kde třeba budeme trénovat. Všechno je v pořádku. Těšíme se," reaguje. Navenek uzavřený trenér je jinak vtipný a příjemný společník. Přiznává, že v Praze párkrát zašel na dobré jídlo. "Líbí se mi, jak jste hrdí na svůj tým. Švédové fandí většinou jen tehdy, když se daří. Vaši lidé pořád. Jsou s mužstvem za všech okolností," všímá se.

První utkání turnaje Channel One Cup může být jakýmsi testem formy, i když oba soupeři budou mít na šampionátu určitě zcela jiné sestavy. "Chceme uspět, to je jasné. Nemá cenu předbíhat. Ale docela by se mi líbilo, kdybychom se s Čechy potkali při mistrovství světa ve finále," mrká spiklenecky na závěr.

Přehled posledních utkání České republiky se Švédskem:

27. dubna 2013: Česká republika – Švédsko 1:2 (České hry)
4. května 2013: Česká republika – Švédsko 0:1 (MS)
7. listopadu 2014: Česká republika – Švédsko 0:6 (turnaj Karjala)
21. prosince 2014: Česká republika – Švédsko 2:1 po náj. (Channell One Cup)
12. února 2014: Česká republika – Švédsko 2:4 (OH)
1. května 2014: Česká republika – Švédsko 3:2 (Švédské hry)
11. května 2014: Česká republika – Švédsko 3:4 po náj. (MS)
25. května 2014: Česká republika – Švédsko 0:3 (MS, zápas o bronz)
8. listopadu 2014: Česká republika – Švédsko 3:4 po náj. (turnaj Karjala)