Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zotavil se z malárie a rozhodl zápas

Gyan se zotavil z malárie a vystřelil Ghaně výhru nad Alžírskem

24.01.2015
Asamoah Gyan (© flickr.com)
 



Ghaňané ve svém druhém utkání na Africkém poháru národů porazili Alžírsko 1:0 a udrželi naději na postup. Gólem ve druhé minutě nastavení se o to zasloužil útočník Asamoah Gyan, který měl původně turnaj vynechat kvůli malárii, ale stihl se už před včerejším utkáním uzdravit.

Devětadvacetiletý kapitán týmu byl ještě o víkendu kvůli malárii v nemocnici, následně byl propuštěn do domácího léčení a na dálku sledoval prohru svých spoluhráčů se Senegalem. Včera už nastoupil v základní sestavě.

Utkání směřovalo k bezbrankové remíze, která by pravděpodobně sebrala Ghaně šanci na postup, ale Gyan v závěru potvrdil, proč je největší hvězdou týmu. Ačkoli byl po nemoci a v nohách měl celé utkání, při dlouhém nákopu za obranu přesprintoval stopera a z úhlu se trefil přesně na zadní tyč.

"Asamoah je skvělý hráč s fantastickým přístupem. Byl nemocný, přesto odehrál 90 minut a ještě dal na konci gól," chválil oporu trenér Avram Grant. "Není to ale vítězství jednoho hráče, nýbrž celého týmu. Nevzdali jsme se a bojovali do úplného konce," dodal.

Spoluhráče vychvaloval také Andrew Ayew. "Věděli jsme, že byl Gyan nemocný, ale také jsme věděli, že i když není stoprocentně připraven, tak bude rozdílovým hráčem. Má zkušenosti na to, aby dával takové góly pod tlakem. Udržel naše šance naživu," prohlásil Ayew.

Ghana k postupu potřebuje ještě zvládnout závěrečné utkání s JAR, která dnes vybojovala remízu 1:1 se Senegalem. Skupina je nadále otevřená a postoupit mohou všechny čtyři celky.