Jdi na obsah Jdi na menu
 


EU odsoudila útok na Mariupol, hrozí zhoršení vztahů s Ruskem

Brusel - Evropská unie důrazně odsuzuje dnešní bombardování města Mariupolu proruskými rebely a upozorňuje, že zostření bojů na východě Ukrajiny může dál vážně zhoršit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to uvedla v prohlášení šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová poté, co povstalci oznámili, že na město zaútočili.

foto

A dead body lays on the ground in a residential area in Mariupol, Ukraine, Saturday, Jan. 24, 2015. A crowded open-air market in Ukraine's strategically important coastal city of Mariupol came under rocket fire Saturday morning, killing at least 10 people, regional police said. Heavy fighting in the region in the autumn raised fears that Russian-backed separatist forces would try to establish a land link between Russia and Crimea. Pro-Russian separatist forces have positions within 10 kilometers (six miles) from Mariupol's eastern outskirts. (AP Photo/Sergey Vaganov) ČTK/AP Sergey Vaganov

 

"Tato eskalace nevyhnutelně povede ke zhoršení vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem," varovala Mogheriniová. "Žádám Rusko, aby využilo svůj silný vliv a zastavilo veškerou vojenskou, politickou a finanční podporu vůdců separatistů v zájmu odvrácení katastrofálních důsledků pro celý svět," dodala podle AFP.

Vůdci proruských povstalců na východě Ukrajiny v posledních dnech dali najevo, že už nemají zájem o jednání a že zahájí ofenzivu proti ukrajinským ozbrojeným silám. Dnes zahájili útok na Mariupol, kde podle zatím posledních informací výbuchy zabily 27 lidí a 90 utrpělo zranění. Po prvotním popírání odpovědnosti vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko oznámil, že začala ofenziva.

Rusko tvrdošíjně popírá, že by proruským separatistům v Luhanské a Doněcké oblasti posílalo vojenskou pomoc, ať už vojáky nebo zbraně. Kyjev a západní země ale tvrdí, že z Ruska jsou na Ukrajinu stále přesouvány zbraně, včetně těžkých, a početné jednotky. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na Ukrajině válčí na 9000 ruských vojáků.