Jdi na obsah Jdi na menu
 


SVĚTOVÝ KALEIDOSKOP

9. 7. 2014

Pětaosmdesát německých vandalů ve věznicích Janova

            Většina zavřených Němců v Janově byla během konference G-8 zajištěna italskou policií jako nepřátelé globalizace v jedné škole. Tři Němci se zraněními jsou v janovské nemocnici. Všechny již navštívil německý konzul. Bavorský ministr vnitra Günther Beckstein (CSU) kritizoval, že Zelení a PDS se pokoušejí zamést násilí politických chuligánů pod koberec. Pohřeb jediné oběti událostí v Janově Carla Guilianiho (23) se na přání pozůstalých konal bez církevního obřadu, bez vlajek a bez květin. Guiliani byl zastřelen policistou, když zamaskován a s hasičským přístrojem v rukách se vrhal na policejní auto.

            (sli)

 Spor kvůli svatebním košilím

            Ve Španělsku jsou četné antické památky. Jeden pár mladých ctitelů antické kultury chtěl mít svatbu nejen v antickém prostředí, ale vyzval též svatební hosty, aby přišli v antickém habitu. Avšak oddávající starosta španělského městečka Torrelodones Enrique Munoz Lopez měl jiný názor a když zahlédl svatební shromáždění v antických tunikách bez obalů řekl zvýšeným hlasem: „Svatba není cirkus“ a vzrušen odešel.

            (sac)

 Vídeňská kriminální policie a byrokratická džungle

            Struktury rakouského největšího kriminálního úřadu jsou komplikované: tak komplikované, že během reformy vídeňské policie tento gordický uzel musí být rozpleten. Novým uspořádáním kriminální policie se až do září bude zabývat jedna ze tří pracovních komisí reformní skupiny. Toho času jsou tři oddělení na ředitelství spolkové policie, který vykonávají nařízené funkce kriminální policie: inspektorát kriminálních policistů (KI), oddělení kriminální policie (oddělení II) a oddělení komisařství (oddělení V). Tyto tři policejní aparáty mají rozdílné poslání a též rozdílné zdroje informací. Ten poslední byl v minulosti často kritizován. KI (vedoucí Michael Lepuschitz) je zodpovědný za personál. KI byl založen v r. 1919 jako „Ústav kriminální policie“. Jeho úkolem bylo nejen ochranné očkování a povolání lázeňských pobytů pro policisty až po odměňování a vyzbrojování, popř. až k školení a doškolování. KI zahrnuje moderní personální manažment a ústřednu logistiky. Všichni kriminalisté Vídně jsou v KI v počtu asi 1100 podchyceni a personálně „obhospodařováni“. Zde se také stanoví, která skupina bude nasazena. Oddělení II na spolkovém policejním ředitelství vede Walter Schubert a podléhá mu mimo jiné též bezpečnostní úřad, hospodářská policie a úřad pro poznávací službu, kriminální techniku a pátrání (EKF), jakož i kriminálně policejní poradenská služba. Toto oddělení je příslušné pro operativní úkoly. K tomu se v oddělení II připravují aktuální rozbory ke kriminální situaci ve spolkovém hl. městě a také se v tomto oddělení stanoví, kde a proč budou akce provedeny. Oddělení komisařství (odd. V) vede Franz Mikuskovics má prostřednictvím městského hejtmana (vedoucího okresního komisariátu) vliv na kriminalisty-policisty v okrese. „Malý vyšetřovatel v okrese toho času nejméně šest policistů, kteří mu mohou do jeho práce mluvit,“ toho jsou si vědomi reformátoři: počínaje šéfem kriminální policie v okrese přes bezpečnostní referenty a od městského hejtmana přes vedoucí tří oddělení až po prezidiální oddělení. V reformě kriminální policie mají mít přednost lineární struktury, služební a odborní dohled mají být sloučeny. „Policisté pak budou vědět, kdo jim má co říci,“ tvrdí ministerstvo vnitra. A které oddělení bude podřízeno jinému? „Měly by být vytvořeny zcela nové struktury,“ míní jeden vyšší činitel mezi kriminalisty. Jako „hudbu budoucnosti“ si dovede představit zemský kriminální úřad.

            S postupem doby se neustále více ozývaly hlasy, policie by mohla do svých úvah o reformách zapojit také politiky. Zemský vedoucí lidovců (VP) Wolfgang Gerstl: „Potřebujeme k tomu veřejnou diskusi.“ Starosta Michael Häupl, jak vyplynulo z jednoho deníku, společně s policií budoucí počet komisariátů stanoví, což však podle kanceláře ministerstva vnitra není plánováno. „Samozřejmě se snažíme mít s politiky dobré vztahy.“

            (pli)

 Muzea ohrožují atentátníci kyselinami

            Po útěku psychicky nemocného ničitele Hanse-Joachima Bohlmanna (63) dne 30.července 2001 u hamburské nervové kliniky je také v bavorských muzeích stav pohotovosti. Zemský kriminální úřad v Mnichově varoval před ničitelem 60 bavorských kulturních zařízení. Bohlmann v r. 1988 ze vzteku těžce poškodil ve Staré obrazárně tři obrazy Albrechta Dürerra. Restaurování obrazů trvalo deset let. Policie má obavy z různých atentátů v muzeích nikoli z Bohlmanna, jelikož jeho fotografie policie má. Většina mistrovských děl ve Staré obrazárně je chráněna před útoky kyselinami zasklením. Již v r. 1958 se pokusil jeden zneuznaný filozof poškodit kyselinami Rubensova díla.

            (ali)

 Marka s poloviční kupní sílou

            Podle Spolkového statistického úřadu ve Wiesbadenu (Hesensko) dostanou němečtí turisté za své marky nejméně v Japonsku, jelikož tam má marka kupní sílu 47 feniků. Nejlépe jsou na tom němečtí turisté, kteří chtějí nakupovat za marky, v Jižní Africe, kde obdrží za marku zboží a služby v hodnotě 1,44 marky. Spolkový statistický úřad porovnal v červnu 2001 ceny za zboží a služby v Německu se 74 zeměmi.

            (sia)

 Proces tajnější než utajované údaje

            V procesu šlo o hodně, neboť obžalovaným byl policista, který utajované údaje postoupil dále jednomu detektivu, pravděpodobně za peníze. Soudce George Olschak zemského soudu pro trestné záležitosti vyhověl žádosti obhajoby a vyloučil veřejnost, vždyť mohla být ohrožena rakouská bezpečnost. Z tajného projednávání vzešly dva rozsudky kromě obžalovaného policisty byl potrestán také detektiv, který si údaje objednal. Oba muži dostali pro zneužití služebního postavení, popř. za nabádání k zneužití úřadu podmíněný trest na sedm měsíců.

            Suspendovaný policista pracoval pro zvláštní útvar Edok, čili pro skupinu nasazení pro boj proti organizované kriminalitě. Zda policista (45), který si mezi kolegy udělal jméno jako lovec mafií, bude po nynějším odsouzení také propuštěn, nebo zda pro něj bude použito jiné opatření, je předmětem disciplinárního řízení.

            U údajů, které policista na žádost detektiva prozradil, šlo o personální údaje z policejního rejstříku EKIS, ohlašovací a povolovací údaje. Dále bylo policistovi vytnuto, že asi tucetkráte telefonicky volal telefonická čísla se zpětnou vazbou.

            Teprve před rokem na vídeňské detektivní scéně pro navádění ke zneužití úřadu vyneseny podmíněné tresty /mezi šesti a osmi měsíci/. Nyní pánové si současně „nejkratším způsobem“ koupili informace přímo od pátrajícího činitele.

            (kli)