Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatý důl Řecka prodán nebude

4. 2. 2015
Řecko ruší privatizaci plynárenské DEPA, investici v zlatém dolu.
 
Atény - Nová řecká vláda ruší plán privatizace své plynárenské skupiny DEPA a také odmítá, aby kanadská těžařská společnost Eldorado Gold pokračovala v provozování zlatého dolu Skouries na severu Řecka. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na řeckého ministra energie Panajotise Lafazanise.

Privatizace DEPA zkrachovala už v polovině loňského roku, protože nikdo nepodal závaznou nabídku na firmu. Privatizace společnosti přitom byla klíčem k tomu, aby Řecko splnilo cíl příjmů z privatizace pro loňský rok dohodnutý s mezinárodními věřiteli. Předchozí řecká vláda měla následně v úmyslu se pokusit o prodej DEPA opět v průběhu první poloviny letošního roku.

"V žádném případě nebudeme privatizovat plynárenskou společnost DEPA a neprodáme ji nikomu, bez ohledu na to, kdo by byl zainteresovanou stranou," řekl Lafazanis.

Tento výrok zapadá podle Reuters do plánů nové levicové vlády v Aténách zmrazit prodej vlastnických podílů v největším přístavu země Pireu, státní energetické společnosti PPC, největší řecké rafinerii Hellenic Petroleum a provozovateli sítě pro přenos elektřiny ADMIE.

Lafazanis potvrdil i dnes, že Řecko zablokuje všechny privatizační plány. Atény zatím dostaly z dosavadní privatizace vynucené mezinárodním programem finanční pomoci 3,1 miliardy eur (97 miliard korun). Zdaleka tak nedosáhly původního cíle asi 22 miliard eur do roku 2013.

Reuters ohledně zlatého dolu Skouries, který provozuje skupina Eldorado Gold se sídlem v kanadském Vancouveru, připomíná, že jde o hlavní projekt minulé vlády, usilující o příliv zahraničních investic, a je považován za zkušební balónek toho, zda je Řecko s to ochránit zahraniční investice i přes místní odpor. "Jsme absolutně proti tomu a budeme ohledně toho zkoumat naše další kroky," řekl třiašedesátiletý Lafazanis, bývalý komunista a představitel krajního křídla vládnoucí řecké strany SYRIZA. Akcie Eldorado Gold dnes klesly téměř o 16 procent na počátku obchodování na torontské burze a dosáhly tak dvouměsíčního minima.